Your Partner in Dedicated Solutions

Ontbramingscel voor ALUMERO FINEX Extrusions

Het familiebedrijf ALUMERO FINEX Extrusions B.V. uit Helmond is onderdeel van de Oostenrijkse Alumero Groep. Met meer dan 25 jaar ervaring is Alumero een specialist op de markt van aluminium. FINEX is hierbij gericht op specifieke aluminium precisie van microprofielen met minimale toleranties en dunne wanddiktes. Bij FINEX geloven ze niet in standaardoplossingen maar werken ze graag met korte lijntjes en hanteren ze geen minimale bestelhoeveelheden. Elke klant heeft zijn eigen behoefte en hiervoor worden telkens opnieuw op maat gemaakte oplossingen voor en vooral ook met de klant uitgewerkt. Kwaliteit en service zijn voor FINEX namelijk verreweg belangrijker dan kwantiteit. De markt waarin FINEX gespecialiseerd is, is niet rechtlijnig af te bakenen. Het moederbedrijf deelt haar activiteiten momenteel op in de categorieën Solar, Living, Industry, Bautec en Extrusie. Voor elke categorie is de Alumero Groep totaal ontzorgend voor haar klanten vanaf het eerste idee tot het complete eindproduct. Bij FINEX en haar specialisatie is dit niet anders.

 

Manders Automation en FINEX EXTRUSIONS

 

Een van de klanten van FINEX is Secrid, een Nederlands bedrijf dat zich richt op pocketware en onderscheidende kaarthouders en wallets ontwikkelt. Dit bedrijf heeft een decoratief product met een unieke Dutch-Made, A-Product marktpositionering en een sterk samenhangende supply chain. Voor deze klant is het ontzettend belangrijk dat de aluminium eindprofielen compleet bemeten en uniek en hoogwaardig ontbraamd worden. De vraag naar pocketware stijgt en omdat het hier om een A-merk gaat, is het behouden van de kwaliteit uiterst belangrijk, ongeacht de volumeafname. Om dezelfde hoge kwaliteit tegen een hoger volume te garanderen, moest FINEX zijn productie dus automatiseren.

Bij FINEX werd besloten om een gespecialiseerde zaagmachine en aansluitende ontbraamcellen met KUKA robots te laten ontwerpen en installeren door Manders Automation. In deze ontbraamcellen staat een KR6 R900 AGILUS robot waarop een zuignap is gemonteerd. De robot werkt met diverse snelheden op verschillende gedefinieerde hoeken en startpunten. Het grote voordeel aan de KUKA robot is dat hij zo werd geprogrammeerd door FINEX en Manders Automation dat hij ook per profiel en per robotcel aangepast kan worden aan de verschillende klantbehoeften. De zaagmachine zaagt het aluminium profiel naar de gewenste afmetingen en via een transportband wordt dit profiel dan in de robotcel geplaatst.  De robot neemt dat profiel vervolgens op en zorgt ervoor dat zowel de binnen- als buitencontouren zorgvuldig worden nabewerkt. Hierna legt de robot het profiel opnieuw op de transportband die de profielen naar de volgende halte brengt.

Deze productie-automatisering was nodig omdat FINEX altijd tot het uiterste gaat om aan de behoefte van haar klanten te voldoen. Dankzij de automatisering is FINEX nu in staat om haar productiecapaciteit te verhogen zonder te moeten inboeten aan de kwaliteit, integendeel: elk geproduceerd product is door de automatisering nu gegarandeerd van dezelfde hoge kwaliteit. Daarnaast biedt de automatisering meerwaarde doordat data verzameld worden en zo synergie met de basis-extrusie gecreëerd wordt.

 

PLC Ontbraamoplossing FINEX                    Robotcel Ontbraamoplossing FINEX

 

We hielden ons bij de automatisering aan een belangrijke voorwaarde: de automatisering mocht absoluut niet nadelig zijn voor het personeel dat ook actief is in de productie. De machines moesten dus ook zorgen voor een fijne werkomgeving. De medewerkers die vroeger instonden voor de repetitieve productie van de profielen zijn nu robotoperatoren. De robots generen namelijk veel data die het hechte FINEX team een terugkoppeling geven over productieproces. Deze synergie is voor FINEX uiterst belangrijk. De KUKA robots en de medewerkers moeten perfect met elkaar kunnen samenwerken zodat de productie optimaal draait en er steeds ruimte is voor verbetering. Doordat we het gehele automatiseringsproces zo flexibel mogelijk hebben gemaakt en FINEX haar arbeiders op de werkvloer heeft omgeschoold om met deze flexibiliteit te werken, kan FINEX ook bij veranderingen in de wensen van de klant de kwaliteit garanderen.

We zijn bij FINEX ook verder gegaan dan het huidige probleem. Samen is gekeken naar de toekomst. Het gehele automatiseringsproces is zo ontworpen dat FINEX in de toekomst stap voor stap haar automatisering verder kan uitbreiden. Zo zijn er op het gebied van visueel technische aluminiumoppervlaktecontrole nog tal van mogelijkheden en ook voor het gehele proces na de extrusie zijn nog alle opties open.  Het was voor FINEX dus ook meteen duidelijk dat wij de beste partner waren voor dit eerste deel van het automatiseringstraject. We begrepen meteen de behoefte van FINEX. Mensen en robots moeten een synergie vormen, ze moeten samenwerken om zo het beste resultaat te bereiken. De oplossing die we uitwerkten in combinatie met ons scholings- en serviceaanbod gaf FINEX veel vertrouwen. Verder is FINEX ook nog zeer positief over hun eerste ervaring met KUKA robots en de kwaliteit vanuit een R&D traject. Voor bedrijven zonder enige robotkennis, zijn KUKA robots zeer gemakkelijk om te leren bedienen. Dit was zeker belangrijk voor het personeel dat hiervoor bijgeschoold moest worden.

Jeroen van Bussel, Managing Director van ALUMERO FINEX Extrusions:
“Een kwalitatieve samenwerking tussen mens en robot was voor ons een belangrijke vereiste in dit automatiseringsproject. Door deze investering is FINEX gestart met outsourcing en co-creatie op het gebied van automatisering. Hierbij waren het betrekken van FINEX-personeel, de service van Manders Automation en KUKA en de scholing belangrijke elementen.”

Production Automations

Geïnteresseerd in een productieautomatisering als deze?

Laten we uw perfecte oplossing bespreken!